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Draft Regulations

Draft Regulation
Medical Act
(R.S.Q., c. M-9)

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Physicians
— Activities contemplated in section 31 of the
Medical Act which may be performed by classes of
persons other than physicians

Notice is hereby given, in accordance with the Regu-
lations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that the Bureau of the
Collège des médecins du Québec, at its meeting held on
April 25, 2003, adopted the Regulation respecting the
activities contemplated in section 31 of the Medical Act
which may be performed by classes of persons other
than physicians.

In accordance with the second paragraph of section 19
of the Medical Act (R.S.Q., c. M-9), the “Office des
professions du Québec”, the “Ordre des infirmières et
infirmiers du Québec”, the “Ordre des infirmières et
infirmiers auxiliaires du Québec”, the “Ordre des inhalo-
thérapeutes du Québec”, the “Ordre des pharmaciens du
Québec”, the “Ordre des technologistes médicaux du
Québec” and the “Association des orthoptistes” were
consulted prior to the adoption of the Regulation.

The Regulation has been transmitted to the Office,
which will examine it pursuant to section 95 of the
Professional Code (R.S.Q, c. C-26) It will then be
submitted, with the recommendation of the Office, to
the Government which may, under the same section,
approve it with or without amendment, after the expiry
of 45 days following this publication.

The Regulation aims at taking into account the new
sharing of the professional activities in the field of health
resulting from the coming into force of the Act to amend
the Professional Code and other legislative provisions as
regards the health sector (2002, c. 33) and eliminate the
authorizations to perform acts that have become useless
due to the new sharing, while ensuring the continuity of
the care and services provided to the population.

More particularly, according to the Collège des
médecins du Québec :

1° this Regulation replaces the existing regulation by
adjusting the terminology to the new legal context and
repealing the schedules and provisions that have become
obsolete following the adoption of an Act amending the
Professional Code and other legislative provisions in the
field of health ;

2° it also gives effect to the request of the orders
mentioned above, by repealing the existing grandfather
clauses so as to allow those orders to meet their new
responsibilities regarding the persons concerned by these
clauses ;

3° it allows the nurse first surgical assistant to continue
to perform the activities that she is authorized to perform
pursuant to the current regulation.

Further information may be obtained by contacting,
Me Édith Lorquet, Assistant to the Executive, Collège des
médecins du Québec, 2170, boulevard René-Lévesque
Ouest, Montréal (Québec) H3H 2T8 ; telephone number :
(514) 933-4441, extension 362, or 1 888 633-3246, fac-
simile number : (514) 933-5374, e-mail : elorquet@cmq.org

Any person having comments to make on the follow-
ing text is asked to send them, before the expiry of the
45-day period, to the Chairman of the Office des profes-
sions du Québec, 800, place D’Youville, 10e étage,
Québec (Québec) G1R 5Z3. Comments will be for-
warded by the Office to the Minister responsible for the
administration of legislation respecting the professions ;
they may also be sent to the professional order that has
adopted the Regulation, namely the Collège des médecins
du Québec, as well as to interested persons, ministries
and organizations.

JEAN-K. SAMSON,
Chairman of the Office des
professions du Québec

Regulation respecting the activities
contemplated in section 31 of the
Medical Act which may be performed by
classes of persons other than physicians
Medical Act
(R.S.Q., c. M-9, s. 19, 1st par., subpar. b ; 2002, c. 33, s. 16)

1. In this Regulation, the following terms mean :
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(1) “hospital centre” : any hospital centre as contem-
plated in the Act respecting health services and social
services (R.S.Q., c. S-4.2) or in the Act respecting health
services and social services for Cree Native persons
(R.S.Q., c. S-5) ;

(2) “direct supervision” : the presence of the physician
with the recipient while the activity is being performed ;

(3) “nurse first surgical assistant” : a nurse having a
minimum of 3 years experience in an operative room,
1 year of which being in the concerned surgical disci-
pline. Furthermore,

(a) she is the holder of a baccalaureate in nursing
sciences issued by a Quebec university he or she has
completed at least 60 credits in nursing sciences in the
course of a program of university studies other than the
program leading to the certificate mentioned in sub-
paragraph b ;

(b) she is the holder of a certificate in perioperative
nursing care issued by the Université du Québec à Trois-
Rivières ;

(c) she is the holder, since less than one year, of an
attestation confirming the successful results of training
in cardio pulmonary resuscitation issued, either by an
establishment or an instructor recognised by the Heart
and Stroke Foundation of Quebec, either by an estab-
lishment affiliated to a Quebec faculty of medicine.

2. A nurse first surgical assistant may, in the course
of the clinical and technical assistance to the surgeon
and according to a medical prescription, perform the
complementary clinical and technical acts during the
surgical procedure under the following conditions :

(1) she performs this activity under the direct super-
vision of the surgeon responsible for the surgical proce-
dure ;

(2) she performs the activity in a hospital centre.

For the purposes of the performance of this activity,
she must maintain her knowledge in cardio pulmonary
resuscitation by obtaining an annual attestation either of
an establishment or instructor recognized by the Heart
and Stroke Foundation of Quebec, either of an establish-
ment affiliated with a Quebec faculty of medicine.

She practices at no time simultaneously as a nurse in
internal service.

3. A nurse may perform the activity described at
section 2, under the conditions as provided therein, if on
28 December 2000 :

(1) she is, either the holder of a certificate in
perioperative nurse care issued by the Université du
Québec à Trois-Rivières, either enrolled in a program of
studies leading to the issuing of this certificate and
becomes the holder of the certificate ;

(2) she meets the requirement of sub-paragraph c of
the 3rd paragraph of section 1.

4. This Regulation replaces the Regulation respecting
the acts contemplated in section 31 of the Medical
Act which may be done by classes of persons other
than physicians, enacted on 18 September 1981 (1982,
G.O. 2, 21).

5. This Regulation comes into force on the fifteenth
day after its publication in the Gazette officielle du
Québec.
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Draft Regulation
Medical Act
(R.S.Q., c. M-9)

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Physicians
— Professional activities that may be performed
by an orthoptist

Notice is hereby given, in accordance with the Regu-
lations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that the Bureau of the
Collège des médecins du Québec, at its meeting held on
April 25, 2003, adopted the Regulation respecting
professional activities that may be performed by an
orthoptist.

The Regulation has been transmitted to the Office des
professions du Québec, which will examine it pursuant
to section 95 of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26).
It will then be submitted, with the recommendation of
the Office, to the Government which may, under the
same section, approve it with or without amendment,
after the expiry of 45 days following this publication.

The Regulation aims at taking into account the new
sharing of the professional activities in the field of health
resulting from the coming into force of the Act to amend
the Professional Code and other legislative provisions as
regards the health sector (2002, c. 33) and eliminate the
authorizations to perform acts that have become useless
due to the new sharing, while ensuring the continuity of
the care and services provided to the population.




